söndag 22 mars 2015

hembakade ekologiska våfflor och dagens onaturliga mjölk.


Ungarna ville ha våfflor igår.
Det är ju snart våffeldagen.
Oj, vad jag ogillar dessa dagar.
Snart har vartenda bakverk i världen en egen dag.
Bara för att sälja!
Men visst, en gång om året så går det väl an att äta en våffla eller två ;).


Jag avråder er skarpt från att handla de färdiga våffelmixarna med halvfabrikatspulver.
Innehållet i dom är allt annat än hälsosamt.

Dock har jag nyligen upptäckt Ewalies ekologiska våffelmix som innehåller bland annat fullkornsrismjöl, hirsfullkornsmjöl, bovetefullkornsmjöl, tefullkornsmjöl, bakpulver (jäsmedel: bikarbonat, surhetsreglerande medel: kaliumväteartrat, majsstärkelse), förtjockningsmedel (guarkärnmjöl), havssalt.
Jag har inte provat dom men innehållet är bättre än andra mixar.



Gör dina egna hembakade våfflor med naturliga och ekologiska ingredienser.
De blir inte bara hälsosammare utan så väldigt mycket godare.


Ekologiska våfflor 
ca 15 st

150 g ekologiskt äkta smör
8 dl gammaldags ohomogeniserad och lågpastöriserad ekologisk mjölk.
5,5 dl ekologiskt siktat dinkelmjöl från saltå kvarn.
2 tsk bakpulver.
0,5 tsk salt.

Smält smöret och låt det svalna.
Blanda de torra ingredienserna.
Vispa ner mjölblandningen successivt i mjölken.
Tillsätt det avsvalnade smöret.

Servera t.ex. med ekologisk vispad grädde.
Färska bär eller färsk frukt.
Kokossocker.
Hackade nötter.




Dagens komjölk vet i tusan om jag kan kalla mjölk längre.
Den mjölk som varit "vanlig" sedan början av 1900-talet.
Pastöriseringen förstör näringsämnena totalt och sedan tillsätts syntetiska vitaminer som har visat sig vara skadliga.
Homogeniseringen, dvs den process som slår i sönder fettpartiklarna för att mjölken ska se "bättre" ut, förstör fettmolekylerna så till den grad att våra tarmar och dess tarmflora inte kan hantera dom längre.
Mjölk ska man vara väldigt försiktig med har jag lärt mig på senare år.
Barn över 3 år konsumerade väldigt sällan mjölk förr i tiden.
Möjligheten att kunna bryta ner laktos försvinner med åldern och när tänderna väl kommit så använder man dom till att få i sig näringsämnen via fast föda istället.
Logiskt när man tänker efter!
Vem pallade jaga ifatt och en amma en vild ko varje dag :).

Skär ner på eller ta bort mejeriprodukter är ett av mina viktigaste hälsotips.
Allergier framförallt har visats sig härstämma från dagens överdrivna konsumtion av mejeriprodukter.
Hjärt- och kärlsjukdomar en annan.
Diverse tarmsjukdomar en tredje.

Om ni nu vill använda mjölk vid speciella, kanske festliga tillfällen, så köp det naturligaste du kan hitta på marknaden.
Gammaldags ekologisk mjölk i kyldisken.
Fettet kan klumpa sig (om man nu använder det i kaffe) och vissa tycker att det är läskigt.
Men det är en vanesak det där.
Eller så köper du direkt hos bonden om du önskar en helt opastöriserad mjölk.



Det får bli söndagens lilla hälsotips ;).



Hoppas ni tänker en gång extra när ni står med en konventionell lättmjölk i handen i livsmedelsbutiken.






Kram//Jennifer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar